Letenkový koutek
Vodochody? Zaříznuty.
Pobídky pro nový/lowcost dopravce/linky? Směšný. Nový a levný linky nepotřebujeme, smrtwings stačí, jdem si s nima na ruku.
682 CZK za průchod security? A to se vyplatí! (už to aspoň přejmenovali na "passeneger service charge", aby to nevypadalo úplně kokotsky)
Pochybuji o tom, že by některá aerolinka chtěla nové linky z Prahy a management by jí házel klacky pod nohy.
Lowcosty prakticky vždy chtějí extra slevy nad rámec ceníku, což jim nikdo rozumný dát nemůže. Mají nějaký systém, co tam platí pro všechny.
A pak samozřejmě, když do nějaké destinace létá jeden nebo max. dva dopravci, tak si moc nekonkurují. Ale to je dané spíše spádovou oblastí a množstvím pasažérů, o které se aerolinky musí poprat.
Vlk.7 napsal(a):@Lord - také nic ve zlým, ale tohle není žádný nesmysl. Pos se opakovaně v rozhovorech vyjadřoval (např. HN v listopadu loňského roku), že nechce na pražském letišti masy lidí na krátkodobé pobyty, ale vysokopříjmové cestovatele (už tohle tvrzení samo o sobě svědčí o jeho diletantství) , že odmítá další růst nízkonákladovek v Praze, protože by kanibalizovaly (rozuměj, vytvořily by konkurenci) linky tradičních dopravců atd. Ale samozřejmě tímto zároveň nechci tvrdit, že on je tím jediným důvodem.
To sice tvrdit může, ale to je tak jediné, co s tím může udělat. Jen vyjadřuje pohled administrativy letiště na to, jací zákazníci jsou pro ně "značka ideál". Což je jaksi běžné u jakékoli firmy. Ale nic s tím dělat nemůže.
Ohledně těch nízkonákladovek - ano, to sice řekl, ale to je jen potvrzení toho, že letiště nebude dělat ústupky lowcostům, a dávat jim slevy nad rámec toho, jaké slevy už maj v ceníku (incentivy pro nové linky) - což je reakce na výkřiky zejména Ryanairu. Což nencož je za mě i správně - zrovna v praze není důvod, aby letiště/město/kraj dotovalo lowcosty.
Nic dalšího v tom není - Pos a administrativa letiště nemají žádný prostředek, jak někomu zabránit lítat na letiště, pokud nějaká aeorlinka přijde.
nucene premisteny brumak napsal(a):Vodochody? Zaříznuty.
Pobídky pro nový/lowcost dopravce/linky? Směšný. Nový a levný linky nepotřebujeme, smrtwings stačí, jdem si s nima na ruku.
682 CZK za průchod security? A to se vyplatí! (už to aspoň přejmenovali na "passeneger service charge", aby to nevypadalo úplně kokotsky)
Vodochody nezařízl Pos, ani nikdo jinej z titulu "konkurence pro Ruzyni".
Proč by mělo letiště nějak dál dotovat lowcosty nad rámec polovičný slevy na poplatkách, které má pro nové linky? praha není Brno nebo Ostrava (či jiné regionální letiště) aby mělo potřebu dávat jakési marketingové slevy lowcostům.
682 kč za průchod security je poplatek, který má každé letiště na světě. A je to přesně ten poplatek, který je ve srovnání jak s Mnichovem, tak Vídní nejmenší.
Z hlediska Prahy jsou samozřejmě lepší full service aerolinky, které přepravují bonitnější klientelu co více utrácí v destinaci i na letišti a nedělá tolik problémů. Navíc je lze využít jako přípoje k dálkovým letům.
Ale reálně má letiště jeden ceník pro všechny a pokud je kapacita, nemůže si vybírat a musí brát vše.
@Lord - promiň, ale Pos není zástupce nějaké adminsitrativy, ale předseda představenstva, které má mj. právo a povinnost zodpovídat za strategické řízení a budoucí směřování společnosti a je zodpověné za obchodní řízení svěřené společnosti. Žádná administrativa naplňující nějaké předem dané direktivy.
Že Praha nemá dlouhodobě dotovat lowcosty, s tím nelze než souhlasit, stejně tak se nelze nedivit, že se QS na řadě linek neobjeví konkurence a když už náhodou, tak to skončí codesharem...
Pos žádné linky neodmítá ani neschvaluje. Letišti jde o zisk a čím více dopravců a cestujících, tím více vydělá.
Konkurence je menší než v okolních zemích, protože je v Praze také menší spádová oblast. Rozhodně nejde o žádné spiknutí. Některé linky létají i teď poloprázdné.
A samozřejmě, pokud by do Prahy přišla aerolinka, co by celoročně létala třeba do NY za 12k, tak lety do NY s přestupem spadnou někam k 8k, aby byly konkurenceschopné.
Vlk.7 napsal(a):@Lord - promiň, ale Pos není zástupce nějaké adminsitrativy, ale předseda představenstva, které má mj. právo a povinnost zodpovídat za strategické řízení a budoucí směřování společnosti a je zodpověné za obchodní řízení svěřené společnosti. Žádná administrativa naplňující nějaké předem dané direktivy.
Že Praha nemá dlouhodobě dotovat lowcosty, s tím nelze než souhlasit, stejně tak se nelze nedivit, že se QS na řadě linek neobjeví konkurence a když už náhodou, tak to skončí codesharem...
Je úplně jedno, co pos je. Administrativou letiště mám prostě na mysli celý management aparát letiště Praha, od Pose, přes obchodní oddělení až kdo ví kam jinam. je to běžné označení tohoto aparátu. A krom toho, ani z titulu předsedy představenstva nemá žádnou cestu, jak jakékoli aerolince zabránit v činnosti na letišti.
To, že smartwings začal codesharovat s Eurowings je opět věc, která z obchodního pohledu jak smartwingsů, tak eurowingsů dává smysl a je to jejich obchodní rozhodunutí, které nijak nesouvisí s Posem , ani letištěm, ani s žádným vysněným spiknutím letiště proti konkurenci v Praze.
Myslet si, že jim "codeshare" nařídil Pos je opět jen už zmíněný myšlenkový pochod lidí, kteří nechápou dění kolem sebe a hledají ve všem spiknutí estabilishmentu (či čeho).
Ale vážně, zkuste nám prozradit, jak by Pos, nebo Smartwings, mohly reálně a prakticky bránit vstupu dalších dopravců na letiště. A prosím, ne žádnou dojmologii typu "Pos je nemá rád, tak jim to zakázal".
Těším se, až se tu po desítkách "akademických" příspěvků opět objeví informace o zajímavých letenkách.
K te lince na Hainan...
Neni to zaroven tak trochu cileny i na lety PRG - Bishkek? Kdyz vezmu v potaz, ze kyrgyzu tu nezije uplne malo (po UZB a KAZ je to 3. nejvetsi komunita ze stredni asie) a s tim, ze vsechny jejich aerolinky jsou na black listu EU, tak by to mozna i davalo smysl.
Bohuzel se mi neotevira jejich web, tak netusim jestli to prodavaj i na jednotlive legy...
@Lord - nevkládej mi laskavě to úst tvrzení, které jsem neřekl. Vím dobre, ze na argumentacni fauly spojené s osobnimi invektivami jsi tady přeborník, ale ja ti tenhle styl diskuze akceptovat nebudu (viz tvé nedávné urážky, kdyz tedy nekdo zpochybnil novou linku do Hainan a ty jsi reagoval, že to píšou lidé, kteří v životě nic nedokázali). Beru argumenty protistrany, dokážu v diskuzi přiznat pravdu druhému, ale na tyhle namyslene, rádoby hrdiny od klávesnice jsem alergickej;)
Založte si extra vlákno na pomerovani pindiku a filosoficke debaty. Myslím že tim potěšíte spoustu lidí, kteří sem chodi hledat zajimave letenky a pak se nestačí divit...
Aguero napsal(a):K te lince na Hainan...
Neni to zaroven tak trochu cileny i na lety PRG - Bishkek? Kdyz vezmu v potaz, ze kyrgyzu tu nezije uplne malo (po UZB a KAZ je to 3. nejvetsi komunita ze stredni asie) a s tim, ze vsechny jejich aerolinky jsou na black listu EU, tak by to mozna i davalo smysl.
Bohuzel se mi neotevira jejich web, tak netusim jestli to prodavaj i na jednotlive legy...
Všude píšou (respektive zatím o tom napsalo jen letiště PRG na X), že ten stop ve FRU bude jen technický (na dotankování). Takže žádné segmenty do/z FRU, pouze celý let PRG-SYX.
Dovolím si jen malou poznámku - IATA kod Bishkeku už není FRU, ale BSZ. Ke změně došlo před asi dvěma měsíci.
Ahoj lidi mám takový dotaz potřebuji se dostat jednosměrné do Asie a úplně se mi nechce letět s air arabia i kdyz cena je lákavá. Našel jsem letenky z Vídně do penang s qstarem mezipristani 3 hod na phuektu. Co myslíte kdyz vystoupím budu mít jen příručak bude to nekdo nejak řešit? Cena do Penang 7700 cena na phuket stejný let 16 000
Jde o let QR840, ze?
Za normalnich okolnosti s tim nebude problem, vetsina lidi co s tim letela na forech zminuje, ze je vyhnali z letadla , a normalne byli na letisti v tranzitnim prostoru. Takze vas nebudou mit radi, budou se po vas shanet, ale to je tak vsechno. Protoze budete mit jako formalni cil Penang, mel bych u sebe potvrzeni o vyplneni vyplneni malajsiskyho priletovyho formulare 3 dny pred odletem - kdyby to chtel nekdo videt.
Nicmene dal bych si pozor - par lidi na forech zminovalo, zenje nechali cele ty tri hodiny v letadle a nenechali je vystoupit. Tak bych byl radeji opatrny a pripadne pocital i s touto variantou.
Proč nechceš s Air Arabia? já je teď chtěl zkusit do BKK ale nakonec rozhodl šíleně dlouhý stopover v SHJ.
"Vodochody nezařízl Pos, ani nikdo jinej z titulu "konkurence pro Ruzyni"."
Vodochody zařízl majitel letiště Praha, tedy CZ government, na různých úrovních. Samozřejmě to nebylo z důvodu možné konkurence, jak by taky mohlo :-D
"Proč by mělo letiště nějak dál dotovat lowcosty nad rámec polovičný slevy na poplatkách, které má pro nové linky?"
Taky nevidím důvod, proč je "dotovat", to tě napadlo jak? Stačilo by na nich rejžovat míň. A proč? Třeba proto, abysme nemuseli za rozumnýma cenama jezdit do okolních zemí (reakce "jsi socka, já na to mám" za 3,2,1...).
"Nicmene dal bych si pozor - par lidi na forech zminovalo, zenje nechali cele ty tri hodiny v letadle a nenechali je vystoupit."
Jako že budou u výstupu z letadla znova kontrolovat boarding passy, jestli jim někdo neutíká předčasně? Zajímavá představa...
Lukáš Mikula napsal(a):Ahoj lidi mám takový dotaz potřebuji se dostat jednosměrné do Asie a úplně se mi nechce letět s air arabia i kdyz cena je lákavá. Našel jsem letenky z Vídně do penang s qstarem mezipristani 3 hod na phuektu. Co myslíte kdyz vystoupím budu mít jen příručak bude to nekdo nejak řešit? Cena do Penang 7700 cena na phuket stejný let 16 000
Taky mne lákala levnější letenka do Cancunu a pri mezipřistání 2 hodiny v Mexiko city vystoupit, ale neriskla jsem to a dobře jsem udělala, pri výstupu z letadla kontrolovali letenky a pouštěli jen ti s letenkou do Mexiko city. Člověk nikdy neví
Lord Pitzbudka napsal(a):Jde o let QR840, ze?
Za normalnich okolnosti s tim nebude problem, vetsina lidi co s tim letela na forech zminuje, ze je vyhnali z letadla , a normalne byli na letisti v tranzitnim prostoru. Takze vas nebudou mit radi, budou se po vas shanet, ale to je tak vsechno. Protoze budete mit jako formalni cil Penang, mel bych u sebe potvrzeni o vyplneni vyplneni malajsiskyho priletovyho formulare 3 dny pred odletem - kdyby to chtel nekdo videt.
Nicmene dal bych si pozor - par lidi na forech zminovalo, zenje nechali cele ty tri hodiny v letadle a nenechali je vystoupit. Tak bych byl radeji opatrny a pripadne pocital i s touto variantou.
Předpokládám spíše že to bude jako kdekoli jinde část lidi vystupuje a část pokračuje asi jako když jsme letěli zanzibar s klm a na cestě z5 mezipristani na pevnině nikdo nezkoumal kdo vystoupí.
Lord Pitzbudka napsal(a):Jde o let QR840, ze?
Tak když si mám vybrat mezi arabským wizz a qatarem na takovou cestu je to jasné ne 😉
Lukáš Mikula napsal(a):Předpokládám spíše že to bude jako kdekoli jinde část lidi vystupuje a část pokračuje asi jako když jsme letěli zanzibar s klm a na cestě z5 mezipristani na pevnině nikdo nezkoumal kdo vystoupí.
Mam zas opacnou zkusenost s TK, take pri ceste na Zanzibar, kdy pri mezipristani v JRO kontrolovali kdo vystupuje (TK to litala jako IST-JRO-ZNZ-IST).
Lukáš Mikula napsal(a):Tak když si mám vybrat mezi arabským wizz a qatarem na takovou cestu je to jasné ne 😉
vzhledem k tomu, že se tu lidi už přes týden hádají o tom, že letět 14 hodin v úzkotrupý 737čce bez obrazovek, wifi a standardního servisu s alko/nealko je vpořádku, tak bych řekl, že to podle místních úplně jasný nebude. :D
ale ať si lítá každej kdo chce co chce. Aspoň zbyde víc levných letenek s Etihadem a Qatarem :D
pokus napsal(a):[citace="Lukáš Mikula"]
Ahoj lidi mám takový dotaz potřebuji se dostat jednosměrné do Asie a úplně se mi nechce letět s air arabia i kdyz cena je lákavá. Našel jsem letenky z Vídně do penang s qstarem mezipristani 3 hod na phuektu. Co myslíte kdyz vystoupím budu mít jen příručak bude to nekdo nejak řešit? Cena do Penang 7700 cena na phuket stejný let 16 000
Taky mne lákala levnější letenka do Cancunu a pri mezipřistání 2 hodiny v Mexiko city vystoupit, ale neriskla jsem to a dobře jsem udělala, pri výstupu z letadla kontrolovali letenky a pouštěli jen ti s letenkou do Mexiko city. Člověk nikdy neví
[/citace]
tak to je hodně ujetý. V tom případě se ti okamžitě udělá špatně, a ještě rádi tě nechají vystoupit...